Udang Bercili Kasturi



Menu untuk entri kali ini ialah udang bercili kasturi...

Udang Bercili Kasturi


Sumber: ummizaihadi , Myresipi

Bahan-bahan ( 5 - 6 orang)

·          1/2 kilo udang sederhana besar
·                1 batang serai - diketuk
·                3 biji limau kasturi - diambil jusnya
·                garam dan gula secukup rasa
·          
·               Bahan Kisar Kasar Sedikit:-
·               6 biji cili merah (buang bijinya)
·              5 ulas bawang merah
·              1-2 ulas bawang putih
·              1 cm halia
·              1 cm kunyit hidup
    

        Cara-cara
1.    Bersihkan udang dan gaul udang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar, angkat dan ketepikan.

2.    Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar. Perlahankan api dan kacau hingga cili naik minyak dan garing sedikit.
3.    Masukkan serai dan sedikit air. Masak sebentar biar agak kering dan serai layu.
4.    Masukkan garam dan sedikit gula.
5.    Masukkan udang dan kacau rata dengan cili.
6.    Tutup api dan masukkan jus kasturi dan kacau rata. Hidangkan.

           

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment